Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Route 66 2008 / foto: Shutterstock

Velorexy odstartovaly. Dobývají Route 66

Čtyři české hadraplány, proslavené filmem Vrchní, prchni, už mají na americké Route 66 ujeto přes 800 kilometrů. Čekají je ještě další více než tři tisícovky kilometrů.

Než posádky vyrazily z Chicaga na slavnou trasu vedoucí napříč Amerikou, zapařily v české hospodě a nečekaně se čeští dobrodruzi na tříkolkách seznámili přímo s vnukem konstruktéra Velorexu. Ale hezky popořadě…

magazin.cz

 
Čtvrtek 4. září

Velorexy i celá pětičlenná expedice se ve zdraví sešla v Chicagu. Jejich americká spojka a místní milovník velorexů Glenn Bukac jim zorganizoval uvítací párty v restauraci Klas.

magazin.cz

 

„Příjemný podnik, kde před námi již nalezl útočiště při svém turné třeba Čechomor, ale před mnoha lety třeba i slavný mafián Al Capone. Užívali jsme si česká jídla a k tomu si poroučeli točená česká pivka. Jako doma,“ říká člen výpravy Tomáš Jaroň.

 
Pátek 5. září

Výprava si zajela pro hadráky do skladu a začala oživovací akce. „Museli jsme odizolovat a zapojit baterku, nainstalovat zpět antény, narovnat zrcátka a stroje byly připraveny. Nahustili jsme kola, vyleštili čelní skla a Tomáš dodělal své resty na předním tlumiči,“ líčí zase Erda.

magazin.cz

 

Večer se v Klasu partička seznámila s americkým velorexářem Rayem, který přijel samozřejmě v hadráku. Do hospody dorazil i novinář z tamního časopisu o miniautech a nafotil si tříkolky na obálku příštího čísla.  

 
Sobota 6. září

Před hospodou se to začíná sjíždět. Kromě čtyř českých hadráků jsou tu i další čtyři americké kousky. „Postupně přicházeli lidé, vesměs česky mluvící. Obdivovali naše stroje a pět bláznů rozhodnutých dojet s nimi až do LA. Připadali jsme si jako na srazu v Čechách,“ vypráví Erda.

magazin.cz

 

Mezitím Jaroň stihl dát místnímu velorexáři Rayovi do pucu jeho stroje. „Oba byli velmi spokojeni. Ray, že mu to jede, jak nikdy před tím, a Tomáš, že se mohl povrtat v americkém hadráku.“

 

Dorazily dokonce i dva televizní štáby. Jeden z chicagské kabelové televize z pořadu „Motor Sports Unlimited“ a druhý z „Chicago Sun Times.“ Poté partu čekalo zatím nejzajímavější setkání, přišel za nimi Pavel Stránský, vnuk jednoho z bratrů, kteří velorex vymysleli. Od něj dostali podrobnou automapu USA s věnováním a autogramem.

magazin.cz

 
Neděle 7. září

V neděli konečně vyrazili pokořit nejslavnější americkou silnici Route 66. Vyrazili ráno z Chicaga, jeli přes Joliet, Elwood a Wilmington, kde se vyfotili u velké sochy „Raketového muže“, což je první z mnoha „66 Roadside Atraction.“

magazin.cz

 

„Naše další zastávka byla v obci Dwight u staré benzinové stanice. Paní „pumpařka“ je překvapená a nadšená našimi vozítky a děkuje nám, že jsme se u ní zastavili. Pak jsme si dali oběd a rozloučili se s naším doprovodem „Velorex týmem Chicago“. Pro většinu z nich byla vyjížďka s námi to nejdelší, co dosud se svými velorexy absolvovali. Nyní je čeká cca 140 km cesty zpět. Šťastnou cestu si tak přejeme celkem oprávněně navzájem,“ směje se Jaroň.

magazin.cz

 

Dál pokračovali přes Pontiac, Bloomington, Atlantu až do Lincolnu. Za první den najeto 277 km.

 
Pondělí 8. září

Lincoln opustili s bouří v zádech. Projeli Springfield - rodiště Abrahama Lincolna. Počasí bylo strašné. “Kléma jako jediný frčel bez střechy, jelikož razí teorii přelétajících kapek. Ovšem za Springfieldem se přesvědčil o mylnosti své teorie, rovněž nasadil, když už byl celý mokrý. Z nebe šly hromy blesky, v jeden okamžik nebylo skoro nic vidět. Místní takovému počasí říkají, že padají kočky a psi,“ otřásl se při vzpomínce Tomáš Jaroň.

magazin.cz

 

Nakonec vysvitlo sluníčko. Tříkolky si vyžádaly první opravy. „Vjeli jsme do dělnické čtvrti St. Louis. Černoši pálili v barelech ohně přesně jako v amerických filmech. Modlili jsme se, aby nám to tam nechcíplo. Ze státu Illinois plného kukuřičných polí jsme vjeli do Missouri, které nabízí kopcovitý terén a lesy. Finiš do motelu ve městě Eureka jsme pálili na „full dumpling“, protože jeden z členů expedice musel neodkladně na malou.“

 
Za pondělí zvládli 280 km.

magazin.cz
 
Úterý 9. září

„Cesta se houpala nahoru dolů. Žádné extrémní kopce, jen zvlněná krajina s lesy a loukami. Bylo to příjemnější a i hadrákům to prospívá více, než monotónní jízda. Přijeli jsme do Stantonu, kde je muzeum hraček a muzeum Jasse Jamese, takového amerického Jánošíka, o kterém se zpívá i u nás doma,“ líčí Erda.

 

Zatím bez vážnějších problémů ujely hadraplány po Route 66 za úterý 266 kilometrů.

 

Cesta pokračuje a novinky o výpravě a jejích zážitcích si můžete přečíst znovu za týden na Magazín.cz.

magazin.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 67