Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Burj Dubai / foto: Shutterstock

Burj Dubaj má skoro 700 metrů a dál roste

Nejvyšší budova na světě dosáhla dalšího milníku. A zastavit nehodlá. Ta statistika je možná ještě více ohromující než pohled na samotnou budovu.

Nejvyšší z nejvyšších

magazin.cz
Stavitelé honosné věže Burj Dubaj ve Spojených arabských emirátech se postarali o přepsání jedné z nejsledovanějších kategorií Guinessovy knihy rekordů.

Ne, tohle není "pouhá" nejvyšší budova světa. Tenhle rekord už věž pokořila loni. Letos v dubnu se dostala i nad nejvyšší světovou anténu.

Teď zaznamenala další maximum, když dosáhla neuvěřitelných 688 metrů a byla zapsána do knihy rekordů jako nejvyšší člověkem vytvořená věc vůbec.

Z této ohromující výšky nevidíte pouze celý dubajský záliv, ale za pěkného dne dohlédnete až do 160 kilometrů vzdáleného Iránu. A Burj Dubaj hodlá ještě růst.

Výš a výš

magazin.cz
Budova má už 160 pater a další plynule přibývají. Developerská společnost Emaar přidává zhruba jedno za týden.

Know-how, jak se staví tak vysoký barák, samozřejmě drží v přísné tajnosti. Jinak by se ho chopili konkurenti a v bohatém emirátu by se to podobnými "nekonečnými" věžemi brzy jen hemžilo.

Konečnou podobu obřího mrakodrapu zná jen několik málo vyvolených designérů a architektů. A ti jsou zavázáni slibem mlčení. Co je ale jisté, to je skutečnost, že meta sedmi set metrů zcela jistě padne. To už zástupci developerské společnosti stačili prozradit.

Burj Dubaj by měl být dokončen příští rok. Co v něm bude? Hotely, kanceláře, apartmány. Stane se místem pro život i práci 35 tisíc lidí. To je neuvěřitelné číslo. Pokud bychom hledali srovnání v Česku, podobný počet lidí žije ve městech, jako jsou třeba Příbram, Tábor, Znojmo či Cheb.

To vše sebou samozřejmě ponese další rekordy. Například plavecký bazén v 76. patře bude nejvýše položeným svého druhu. A tak by se dalo pokračovat.

Bezpe

magazin.cz
čnost není problém
Pohle na rostoucí monument je ohromující. Aby si ho člověk ze země mohl prohlédnout, musí si buď vykroutit krk, nebo si lehnout na ulici a zírat na tyčící se věž. Pak ho možná trkne, že nevidí žádné lešení. Burj Dubai je stavěn inovativní metodou jakoby zevnitř.

Je ale bezpečné bydlet v takové výšce? Obzvlášť pak po 11. září a četných zemětřeseních? Ale ano. Alespoň to tvrdí architekti. Od samého počátku je na bezpečnost stavby kladen obrovský důraz. Jsou používány ty nejlepší materiály a úkrytů je spíše nadbytek než nedostatek.

Život ve výšce
Do dubna tohoto roku byla nejvyšší stavbou vybudovanou člověkem televizní anténa v americké Severní Dakotě. Ta měří 629 metrů.

Ovšem nejvyšším počinem lidských rukou všech dob jsme se až do roku 1991 mohli kochat relativně nedaleko. V sousedním Polsku. Tam vybudovali radiovou věž, která v roce 1974 dosáhla 647 metrů. Před sedmnácti lety ale spadla.

I tenhle rekord už ale Burj Dubai překonal. Překoná někdy něco také jeho? Zcela určitě a v době, kdy se lidstvo přesunuje do výšky a nově rostoucí velmoce mají touhu i peníze na to překonávat stávající rekordy, to jistě nebude trvat příliš dlouho.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 175