Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Stres a únava / foto: shutterstock

Problém zvaný oxidační stres: Snížit ho lze cvičením i konzumací vhodných potravin

Pakliže je v našem těle nerovnováha mezi hladinou antioxidantů a produkcí volných radikálů, vzniká oxidační stres. Jak se bránit, aby nedošlo k nabourání fungování našeho organismu?

Pod pojmem oxidační stres se rozumí fyzický stav, ke kterému dochází, pokud jsou hladiny antioxidantů v těle nízké. Pakliže dojde k nerovnováze mezi hladinou antioxidantů a volných radikálů, může tento nepoměr sehrát podstatnou roli v některých stavech a onemocněních, jako jsou rakovina či cukrovka. Jak se bránit, aby nedošlo k nabourání fungování organismu?

Základem jsou antioxidanty

V první linii jsou antioxidanty, které zajišťují ochranný proces a boj proti radikálům. Naše tělo je potřebuje. Dodáte mu je prostřednictvím vhodných potravin. Patří mezi ně zejména ostružiny, borůvky, hroznové víno, maliny, oregano, kopr, brokolice, růžičková kapusta, jakožto dokonce i červené víno.

Borůvky jakou účinný antioxidant
Borůvky jakou účinný antioxidant – Zdroj: Shutterstock.com

Zásadní je hýbat se

Bez pohybu to nepůjde. Není třeba denně trávit čas v posilovně, běhat dlouhé tratě a zkrátka se mučit. Důležitý je totiž pravidelný pohyb v přírodě. Stačí jen chodit. Pakliže máte sedavé zaměstnání, je to o důvod více, abyste si našli čas na aktivní přestávku a procházky.

Červené víno a tmavá čokoláda

Pokud si zkrátka nedokážete představit život bez bujarého večírku, máte rádi oslavu jakéhokoli druhu, tak v tomto případě by vás oxidační stres měl děsit mnohem více. A pokud jste k tomu kuřák, tak je zde ještě o to větší riziko. Pokud si party nedokážete představit bez alkoholu, tak místo sladkých koktejlů a tvrdého alkoholu pijte červené víno. Ale i tak si hlídejte, abyste nevypili příliš velké množství.

Pokud alkohol, tak zvolte raději červené víno
Pokud alkohol, tak zvolte raději červené víno – Zdroj: Shutterstock.com

Samozřejmě prioritou je zdravý životní styl, jakožto i ochrana před přílišným zářením. UV záření má negativní vliv na vznik oxidačního stresu. Používejte kosmetiku s ochranným faktorem po celý rok, nebuďte v poledne na slunci, chraňte se pokrývkou hlavy apod. Je také podstatné, abyste jedli zdravě. Pokud si potrpíte na sladké, tak dejte přednost tmavé čokoládě s vyšším procentem obsahu kakaa. Má totiž paradoxně i antioxidační účinek.

Za oxidační stres si můžeme sami

Pokud budete nakládat se svým tělem a zdravím správně, chránit se, dostatečně se hýbat, dbát na pestrý a vyvážený jídelníček, tak se v podstatě nemáte čeho bát. Oxidační stres tak do značné míry má každý z nás ve své kompetenci.

 

Zdroje:

https://www.vitalia.cz/clanky/oxidacni-stres-je-tichy-zabijak-nevite-o-nem-ale-nici-vas-zevnitr/

https://www.kondice.cz/vedomy-zivot/oxidacni-stres-zabijak-antioxidanty-zdravy-zivotni-styl.html

https://www.nzip.cz/rejstrikovy-pojem/5024

https://www.iglanc.cz/zdravi/oxidacni-stres-deprese-unava-behem-dne/?gad_source=1&gclid=CjwKCAjw88yxBhBWEiwA7cm6pUGEkRS-HC_14hlSQBEsX84d7HSsSRHz6N7NHFjBRPuRsH9GcTBJIBoCAuoQAvD_BwE

https://cs.wikipedia.org/wiki/Oxida%C4%8Dn%C3%AD_stres

 

Problém zvaný oxidační stres: Snížit ho lze cvičením i konzumací citrusů

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!